Piharastit 2020

Päivitys 23.5.2020: Punakivenpuistossa alkanut leikkipuiston pihan kunnostus. Alkuperäisten ratojen länsiosaa ei voi enää käyttää. Kartat ja radat päivitetty, bonusrata jätetty pois.

Päivitys 19.5.2020: Lisätty Reittihärveli-linkki.
Päivitys 4.4.2020: Toukokuun Piharastit käytössä. 1-radat sopivat kaikille, 2-radoilla reitinvalintahaasteita, ja bonusradalla hauskaa haastetta.

Koronaepidemia estää yhteisöllisen harrastamisen, joten Rastihaukat järjestää huhtikuusta lähtien kaikille avoimia ja ilmaisia omatoimisia pihasuunnistuksia. Piharastit sopivat kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Myös kevään Iterasteilla on aina tarjolla lapsillekin sopiva rata muutaman euron korvauksella. 

Tavoitteena on, että eristystoimenpiteiden aikana Piharasteilla tarjolla on aina kaksi eri paikkaa, joissa radat käytettävissä koko kuukauden. Jokaiseen paikkaan on tarjolla ainakin kaksi rataa. Kartat löytyvät PDF-muodossa tämän sivun lopusta. A4-kokoiset kartat voi joko tulostaa, tai niitä voi käyttää suoraan kännykän näytöltä.

Koronaviruksen leviämisen torjuminen vaatii vastuullista toimintaa sekä järjestävältä taholta että osallistujilta; sairaana pysytään kotona, käsiä pestään, yskitään oikein, pidetään etäisyyttä ja huomioidaan riskiryhmät. Koulujen ja varsinkin päiväkotien pihoille mennään vasta niiden oman toiminnan loputtua, eli arkisin aikaisintaan iltapäivällä. Koulut itse saavat luonnollisesti käyttää ratoja milloin haluavat.

Pihasuunnistus

Pihasuunnistus tapahtuu tarkalla sprinttisuunnistuskartalla, jossa lisäksi muutamia omia karttamerkkejä esim. leikkitelineitä varten. Mittakaava on yleensä 1:1000 – 1:2000. Esimerkiksi 1:1000 mittakaavalla 1 cm kartalla vastaa 10 m maastossa. Pihasuunnistus sopii kaikenikäisille, toki varsinkin alle kouluikäiset tarvitsevat opastusta.

Tarkoitus on kiertää radan kaikki rastit karttaan merkityssä järjestyksessä, lähtien lähdöstä ja lopettaen maaliin. Mitään leimausta (edes lipun kosketusta!) ei ole. Aikaa saa jokainen ottaa itse jos siltä tuntuu. Jälkipelejä toki suositellaan.

Ratamerkinnät

Lähtö merkataan kartalla kolmiolla. Piharasteilla lähtöpaikalta löytyy A4-kokoinen infolappu.

Rastipiste on kartalla rastiympyrän keskipisteessä oleva kohde, esimerkiksi puu tai rakennuksen kulma. Jos paikka on epäselvä (esim. kummalla puolella aitaa), se voidaan kartassa merkata pisteellä. Piharasteilla rastit on merkitty maastoon (keltaisilla) greppinauhan pätkillä. Nauhat on hävikin minimoimiseksi pieniä ja huomaamattomia, mutta ne pitäisi nähdä viimeistään rastipisteeseen saavuttaessa.

Maali merkitään karttaan kahdella sisäkkäisellä ympyrällä. Piharasteilla on maalissa on joko infolappu tai greppinauha.

Nauhat herättävät luonnollisesti kiinnostusta koululaisissa ja muissa pihojen käyttäjissä, joten valitettavasti niitä katoaa ja tuhoutuu. Käymme korjailemassa merkintöjä säännöllisesti, mutta ilmoitathan puutteista osoitteeseen nuoriso(at)rastihaukat.fi.

Karttamerkit ja kielletyt kohteet

Yleisimmät karttamerkit on esitelty kussakin kartassa. Huomaathan myös kielletyt kohteet, jotka ovat samat kuin muussakin sprinttisuunnistuksessa. Klikkaa kuvaa niin näet merkit paremmin.
Sprintin kielletyt ja vastaavat sallitut kohteet


Aktiiviset ja tulevat Piharastit

Toukokuu, 1.-31.5.2020

Toukokuussa tarjolla kaksi hieman isompaa aluetta ja pidempiä ratoja. Rata 2 tarjoaa reitinvalintaakin, Rata 1 edelleen mahdollisimman helppo. Omat reitinvalinnat voi piirtää Reittihärveliin ja vertailla niitä muihin.

Punakivenpuisto, Vuosaari

Punakivenpuiston kartta

Lataa klikkaamalla kuvaa

Osoite: Punakiventie 4, Helsinki
500 m metroasemalta. Parkkipaikkoja myös esim. Punakiventie 2:n kohdalla.

Huomioitavaa:
– Mittakaava 1:1500 eli 1 cm vastaa 15 metriä maastossa.
– Leikkipuistossa on alkanut 22.5. pihatyömaa joka estää ratojen länsiosan käytön. Radat ja kartat päivitetty 23.5. (Tässä uudet, tässä alkuperäiset)
– Myös alueen pohjoispuolella on edelleen työmaita, noudata varovaisuutta.
Bonusrata “tolppahippa” on saattanut saada vaikutteita viime vuoden Sikasuunnistuksesta. Mutta edellisen kuukauden tapaan karttaa on ajan hengen mukaisesti sopivasti yleistetty. Bonusradan rasteilla ei ole nauhoja.

Rintinpolun koulut, Kontula

Rintinpolun koulujen kartta

Lataa klikkaamalla kuvaa

Osoite: Rintinpolku 4, Helsinki
700 m metroasemalta.

Huomioitavaa:
– Mittakaava 1:2000 eli 1 cm vastaa 20 metriä maastossa.
– Alueen eteläosan parakit ilmeisesti siirretään toukokuun aikana pois. Varmuuden vuoksi koko mahdollinen työmaa-alue on merkitty karttaan (muttei maastoon!) kielletyksi alueeksi. Radat eivät sen läpi kulje. Karttaa päivitetään tarvittaessa toukokuun aikanakin.
– Rata 2:lla kartanvaihto rastilla numero 11.

Aiemmat Piharastit

Huhtikuu, 1.4.-3.5.2020

Huhtikuun radoilta on rastimerkinnät jo kerätty pois. Kaupungin koulujen pihat ovat kuitenkin kaupunkilaisten vapaassa käytössä iltaisin ja viikonloppuisin, joten sinänsä niillä saa käydä omin toimin suunnistamassakin.

Myllypuron peruskoulu, Alatalo

Myllypuron kartta

Lataa klikkaamalla kuvaa

Osoite: Yläkivenrinne 6, Helsinki
700 m metroasemalta.

Huomioitavaa:
– Opiskele yltä kielletyt kohteet, erityisesti aidat ja vihreät alueet
– Tarjolla myös isommillekin haasteita tarjoava bonusrata, jossa puuttuvien värien lisäksi myös jotain muuta kummallista…

 

Vuoniityn peruskoulu, Venemestarintien toimipiste (“Karavaani”)

Vuoniityn kartta

Lataa klikkaamalla kuvaa

Osoite: Venemestarintie 14, Helsinki
500 m metroasemalta.

Huomioitavaa:
– Päiväkodin pihan käyttö (Rata 2) sallittu vain arkisin klo 17 jälkeen sekä viikonloppuisin.
– Päiväkodin pihan aita on kartassa kuvattu ylipääsemättömäksi. Eli sen yli ei saa kiivetä vaikka pystysi, vaan pitää käyttää karttaan merkittyjä portteja.
– Portit (kuva alla) kannattaa avata ennen suoritusta. Varsinkin kadun puoleinen, jossa salpa pienempien ulottumattomissa.
– Suljethan portit suorituksen jälkeen, kiitos!
– Matalat (n. 30 cm)  ja helposti ylitettävät pihoja rajaavat”aidat” on selkeyden vuoksi kuvattu kartassa kovapintaisen alueen ohuella reunaviivalla.

 


Lisätiedot ja palaute

Mikäli haluat lisätietoa, ota yhteyttä. Kaikenlainen palaute on myös oikein tervetullutta!

Teemu Matilainen
nuoriso(at)rastihaukat.fi
045 6709 707

Jaa tämä: